Waarom is duurzame stadslogistiek zo belangrijk?
Meer dan de helft van alle mensen op aarde woont in steden. Dat percentage groeit iedere dag en de verwachting is dat in ergens tussen 2040 en 2050 meer dan 80% van alle mensen op aarde in steden leven. We leven, werken, wonen, en consumeren dus met zijn allen steeds dichter op elkaar.
De infrastructuur piept en kraakt.
Al die mensen zorgen voor drukte op straat en dat leidt tot veel verkeersbewegingen. Dat vraagt veel van de infrastructuur in steden, die in Nederland ooit is bedacht en gebouwd voor paard en wagen en nu wordt overbevolkt door auto’s, bussen en vrachtwagens. De stad piept en kraakt onder al dat verkeer. Vertraging en onveilige situaties zijn schering en inslag. Lopen, deelmobiliteit en goede OV-infra is de oplossing voor personenvervoer. Die verandering komt op gang. Maar wat betekent dit voor logistieke sector in de stad?
Trend in stadslogistiek: kleinere zendingen, sneller geleverd, meer verkeersbewegingen
We laten steeds vaker goederen bezorgen; in steeds kleinere zendingen en het liefst zo snel mogelijk geleverd. Daardoor neemt de drukte in de stad alleen maar meer toe. De kosten van logistiek in de stad groeien mee. Nu al is een chauffeur meer dan 70% van zijn werktijd in de stad buiten zijn voertuig en daarmee niet productief. Servicemonteurs verliezen dure tijd door te zoeken naar parkeerplekken en onderdelen te halen bij groothandels. Daarnaast rijden pakketbezorgers in treintjes door de wijk, achter elkaar aan. Met de groeiende behoefte van de stad is het bestaande logistiek model niet optimaal. Veiligheid en leefbaarheid staan onder druk.
We moeten de komende jaren allemaal overstappen op uitstootvrije vervoersoplossingen. Maar 1 op 1 vervangen van ieder voertuig voor een elektrisch voertuig is niet de oplossing. Volgens Hubbel moet stadslogistiek slimmer en groener en dat kan ook gewoon. Aan die verandering werken wij om stadslogistiek slimmer te organiseren en met minder kilometers, meer te vervoeren.
Bundeling en samenwerking is de oplossing
Door orders te bundelen in slimme vervoersnetwerken, kunnen we onnodige transportkilometers uit de stad halen. Hubbel bundelt daarom orders op gebiedsniveau, zodat we met minder kilometers meer vervoeren. We noemen dat Slimme Groene stadslogistiek!
Wat levert Slimme duurzame Logistiek op?
Door zendingen te bundelen, verkorten wij het aantal kilometers transport in de stad. De bundeling vindt plaats op onze Logistieke Hub aan de rand van de stad. Daar vertrekken de hele dag volle voertuigen die ook zo vol mogelijk weer terug komen, zo. Wij rijden niet voor alleen bezorging, maar nemen ook meteen retourstromen mee als afval en uitgaande pakketjes. Zo neemt de drukte in de stad af en verbeteren we niet alleen de luchtkwaliteit , maar ook de verkeersveiligheid en bereikbaarheid.
Hoe doet Hubbel dat?
We bezorgen bijvoorbeeld in de Piet Heinstraat bij de kledingwinkel nieuwe voorraad, drank bij de lunchroom en nemen van de printshop de bestellingen voor buiten de stad meteen weer mee. Zo maken we van 3 ritten slechts 1 rit!
Om deze duurzame oplossingen aan te kunnen bieden hebben wij een samenwerking tussen andere last mile experts gerealiseerd. Of het nu gaat om kleine pakketjes of een volle vrachtauto, wij zorgen altijd voor een beschikbaarheid van de best passende oplossing.
Wil je weten wat bundeling voor jouw organisatie kan opleveren. Neem contact op dan brengen we de kansen in kaart om mee te hubbelen!